Duur: 2 dagen

De verdiepingscursus Schoolhond is voor mensen die onze basisopleiding Therapiehondbegeleider (al gedeeltelijk) hebben gevolgd. Waar moet een schoolhond aan voldoen? Hoe begeleid je als team de invoering van een schoolhond? Welke valkuilen moet je vermijden? Wat doe je als leerlingen angst voor honden hebben, en hoe betrek je ouders bij dit proces? Voor veel kinderen is het eenvoudig om op een natuurlijke manier contact te maken met een hond, waardoor een schoolhond een ideale metgezel is binnen het onderwijs.

 

Hond in de klas

Honden worden steeds vaker ingezet in de klas, en dat is niet zonder reden. De aanwezigheid van een hond op school zorgt ervoor dat kinderen emotioneel meer betrokken zijn. Een hond draagt bij aan een positief leerklimaat, meer leersucces en betere sociale vaardigheden. Voor veel kinderen is het eenvoudig om op een natuurlijke manier contact te maken met een hond, waardoor een schoolhond een ideale metgezel is binnen het onderwijs.

Met de inzet van een schoolhond kun je verschillende spelletjes en activiteiten doen om zowel individuele leerlingen als groepen te begeleiden en ondersteunen. 

- Zelfvertrouwen vergroten: Honden zijn niet-oordelend, wat een veilige omgeving creëert voor kinderen die onzeker zijn of extra begeleiding nodig hebben. Door verantwoordelijkheid te geven in het verzorgen en trainen van de hond, groeit hun zelfvertrouwen.

- Stressreductie: De kalmerende aanwezigheid van een hond helpt bij het verminderen van angst en stress. Vooral bij kinderen met gedragsproblemen of angststoornissen kan de hond een positief effect hebben op hun welzijn.

- Gedragsregulatie: Voor kinderen die moeite hebben met impulsbeheersing kan het werken met een hond helpen bij het leren van zelfbeheersing en geduld, bijvoorbeeld door te wachten tot de hond een opdracht uitvoert.

- Sociale vaardigheden ontwikkelen: Kinderen leren door de interactie met de hond beter om te gaan met verantwoordelijkheid, samenwerking en zorgzaamheid, vaardigheden die ook doorwerken in hun omgang met leeftijdsgenoten.

Door een schoolhond bewust in te zetten, kun je zowel het leerklimaat als het welzijn van leerlingen op verschillende niveaus positief beïnvloeden.

 

Opleidingsdagen

mei 2025

Dag 1

Achter de Schermen

Voorbereiding inzet hond
Voorbereiding team, ouders/leerlingen
Verzekering
Introductie hond

Dag 2

Praktische vaardigheden

Tips en Trucs
Samenwerken
Spelletjes
Groepen en individueel

 

Aanmelden

Kosten voor deze 2-daagse instructeurscursus bedragen € 320,- ex. BTW en incl. drinken en lunch. Deze verdiepingsdagen kun je volgen met of zonder eigen hond.

Dag
Omschrijving
Datum
1
Achter de Schermen/voorbereiding
Vr mei 2025
2
In de Klas
Za mei 2025

Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op: info@dogswork.nl of bel 06-45474769