Leer hoe je begeleider wordt van therapiehonden

Een therapiehondbegeleider zet zijn eigen hond in of begeleidt mensen die een therapiehond (nodig) hebben. Therapiehondbegeleider is een afwisselend beroep en kan worden ingezet voor zowel groepen als individuele begeleiding, zoals bijvoorbeeld:

  • Werken met volwassenen met PTSS

  • Getraumatiseerde jongeren grenzen leren aangeven en werken aan weerbaarheid

  • Ondersteuning van kinderen met autisme

  • Begeleiden van gezinnen met een Hond als Maatje

  • Coachen voor het bedrijfsleven, op locatie op scholen, in de zorg of in eigen praktijk

 

Wat leer je tijdens de opleiding?

Tijdens de opleiding leer je onder andere hoe je een therapiehond kunt inzetten tijdens coachen met honden, weerbaarheidstrainingen, en waar je op moet letten tijdens het begeleiden van clienten. Door middel van theorie afgewisseld met praktijk zullen we je stimuleren om jouw eigen krachten te ontdekken zodat je die kunt benutten bij het inzetten van een therapiehond.

Jouw persoonlijke ontwikkeling en groei loopt als een rode draad door onze modules. Waar liggen jouw talenten en welke doelgroep past bij jou? Waar heeft jouw client behoefte aan? We werken vanuit diverse methodieken en invalshoeken zodat je leert hoe je vanuit verschillende werkvormen een therapiehond kunt inzetten om bewustwording te verkrijgen bij verscheidene doelgroepen.

Na deze opleiding beschik je over competenties en tools die jou helpen om als ondernemer/zelfstandige therapiehondbegeleider te slagen. Deze basisopleiding is geschikt voor iedereen die van het therapeutisch werken met honden zijn werk wil maken.

 

Meer dan 15 jaar ervaring

DogsWork heeft ruime ervaring in het opleiden van therapiehondbegeleiders en heeft inmiddels honderden cursisten opgeleid. We staan geregistreerd in het register van het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO). Dat betekent dat onze opleidingen erkend zijn.

Doordat wij naast het geven van onze opleidingen ook al deze jaren clienten begeleiden d.m.v. therapiehonden kunnen wij deze ervaringen delen tijdens de opleidingsdagen. DogsWork heeft een groot team van therapiehondbegeleiders en docenten met ieder hun eigen expertise. Tijdens de modules heb je een aantal vaste docenten en daarnaast zul je regelmatig les krijgen van een van onze docenten die gespecialiseerd is op haar eigen vakgebied.

AAI Kwaliteitsregister AKR

Deze opleiding is geaccrediteerd door het AAI Kwaliteitsregister AKR. Deze accreditatie garandeert dat de opleiding voldoet aan internationaal afgesproken normering en van hoog niveau is.

 

Het welzijn van de hond staat voorop

We werken tijdens de opleidingsdagen met onze DogsWork roedel. De huiswerkopdrachten en stages kunnen worden uitgevoerd met je eigen hond. Indien je zelf geen hond hebt is het toch mogelijk om deze opleiding te volgen.

Bij DogsWork staat het welzijn van de hond altijd voorop. Wij leren hoe je binnen de grenzen van de hond kunt werken zodat het voor de hond leuk blijft om te werken zonder enige vorm van druk.

 

Opleidingsdagen

Alle 8 modules bestaan uit twee opeenvolgende lesdagen (vrijdag en zaterdag) van 10.00 tot 16.00 uur plus 1 dag keuring van je hond en 1 dag examen = 18 dagen. Wij stellen geen eisen aan vooropleidingen. Mocht je al eerder opleidingen hebben gevolgd dan bestaat de mogelijkheid dat je vrijstelling krijgt voor bepaalde modules. We werken zowel binnen als buiten tijdens de opdrachten.

Onze basisopleiding Therapiehondbegeleider wordt gegeven in Warns, Friesland (nabij Stavoren). Veel van onze cursisten overnachten in een van de gezellige B&B’s in de omgeving.

Module 1

Bezoekersvrijwilliger en lichaamstaal (2 dagen)

Je leert een hond te observeren en te lezen opdat je het welzijn van de hond goed kunt monitoren. Bezoekvrijwilliger (zonder vooraf bepaald doel) is de basis van het inzetten van een therapiehond.

Kernwoorden: lezen van de hond, werkelijke aandacht voor de hond, objectieve observatie, basis therapiehondenwerk

Module 2

Training basis plus clickertraining (2 dagen)

Hoe leert een hond? Clickertraining kan een fijne methode zijn om een hond op positieve manier nieuwe vaardigheden aan te leren voor zowel een eigen hond als voor een therapiehond van een client. Hoe leer je basisvaardigheden aan bij honden van jezelf en van een client.

Kernwoorden: leren hoe een hond denkt, positieve training, nieuwe uitdagingen voor jezelf en je hond, praktijkoefeningen

Module 3

Spiegelen en Coachen (2 dagen)

In deze module ervaar je hoe je een hond spiegelt en leer je daarin de vertaalslag te maken en je krijgt coachingtools aangereikt zodat je een hond in kunt zetten als co-coach. Wie ben jij als coach? Waar liggen jouw (kern)kwaliteiten, je valkuilen? Welke voorkeursmethodes hanteer jij als coach? Wat past bij jou?

Kernwoorden: inzicht in jezelf, vaardigheden, leiderschap, persoonlijke groei, blokkades doorbreken, vertrouwen in jezelf en de hond, hond als co-coach

Module 4

Energetische werk (2 dagen)

Tijdens deze module wordt je bewuster van je eigen mogelijkheden en talenten. Door middel van spel met de hond krijg je inzichtelijk hoe je mensen dichter bij zichzelf kunt brengen. Je krijgt manieren aangereikt voor het behouden van een gezonde hond.

Kernwoorden: verbinding mens en hond, emoties, werken met energie, werken vanuit je hart, non-verbale communicatie, energetische behandelmethodes

Module 5

Spelletjes en Trucs (2 dagen)

Creatieve dagen waarin je werkvormen en methodieken aangereikt krijgt voor het inzetten van een hond op velerlei vlakken. Coachingtools worden in de praktijk gebracht. Je krijgt deze dagen de gelegenheid om diverse rollen in te nemen. Zo bijvoorbeeld de rol van coach maar ook de rol van de coachee.

Kernwoorden: spelvormen, praktijkoefeningen, creativiteit, verdieping coachingtools, praktijk coachen met honden.

Module 6

Rassen en Praktijk begeleiding (2 dagen)

Welke hond is geschikt als therapiehond en waarom (niet)? Medische basiskennis en tot welke rasgroep behoort een hond? Hoe selecteer je een pup? Je krijgt deze dagen diverse casussen en tips/praktijkvoorbeelden betreffende het begeleiden van gezinnen met een therapiehond. Hoe leer je de hond specifieke therapiehondvaardigheden aan?

Kernwoorden: Erfelijkheid, (geboorte) puppen, rassenkennis, begeleiden clienten met hun hond

Module 7

Praktijk therapiehonden (2 dagen)

Therapiehondbegeleiders komen vertellen over hun ervaringen en hoe zij hun hond(en) inzetten. Hoe zijn zij hun bedrijf gestart? Clienten van DogsWork komen uitleggen wat de therapiehond voor hen betekent en wat de therapiehond voor hen doet. Wat waren hun verwachtingen, hoe gaat de begeleiding en waar staan ze nu? In deze module vallen veel puzzelstukjes op hun plaats.

Kernwoorden: de kracht van de therapiehond en ruimte om jouw eigen vragen te stellen aan therapiehondbegeleiders en clienten.

Module 8

Communicatie (2 dagen)

Waarin we uitleg geven over diverse gesprekstechnieken. De DO’s en de DONT's per doelgroep. Op welke doelgroep ga jij je richten, hoe begin je een eigen bedrijf, wat zijn jouw ondernemerskwaliteiten, hoe bereik je klanten? We sluiten deze module af met een afrondende coaching.

Kernwoorden: communicatie met verscheidene doelgroepen, doelgroepbepaling, website en ondernemersschap etc.

 
Alle facetten komen aan bod in deze opleiding. Zowel theorie als praktijk. Het is één complete, positieve gevoelservaring en -beleving, welke je een andere kijk geeft op mens en hond en wat we voor elkaar kunnen betekenen.
— Cursist Odette
 

Studiebelasting

Deze opleiding is MBO niveau en duurt inclusief examen 1 jaar

Naast de 8 modules (16 opleidingsdagen) bestaat de studiebelasting uit:

  • Lezen van onze boeken DogsWork therapiehondbegeleider en bezoekvrijwililger

  • Huiswerkopdrachten (gemiddeld 4 uur per module)

  • 6 maal stage (ongeveer 1 uur per keer) als bezoekvrijwilliger plus een verslag hiervan

  • 6 maal stage (ongeveer 1 uur per keer) als therapiehondbegeleider plus een eindverslag

  • 1 dag keuren bezoekdier (verscheidene data)

  • 1 dag examen schriftelijk plus praktijk + een individueel eindgesprek in oktober 2025

Kosten

De opleiding kost € 3250,- (er komen geen BTW of verborgen kosten bovenop) en kan in meerdere termijnen betaald worden. De opleiding is inclusief:

  • DogsWork therapiehondbegeleider boek, werkboek, bezoekvrijwilligerboek en lesmateriaal

  • Lunch, drinken, koffie, thee en versnaperingen

  • Huiswerkopdrachten

  • Keuring van je hond als bezoekdier

  • 1 x schriftelijk plus praktijk Examen

  • Certificaat en/of diploma

  • Indien je niet slaagt voor het examen kun je een jaar later kosteloos een herexamen doen

  • Indien het je niet lukt alle stages af te ronden voor het examen heb je na het examen nog een jaar de tijd om het eindverslag in te leveren.

  • Mocht je modules moeten missen dan kun je kosteloos tot maximaal 2 modules inhalen met een volgende groep.

  • Uiteraard is het mogelijk meer modules in te halen, deze worden dan afzonderlijk gefactureerd.

 

Aanmelden

Groep 23 start op 25 en 26 oktober 2024.

Module
Omschrijving
Dag 1
Dag 2
1
Bezoekvrijwilliger en lichaamstaal
Vr 25 okt
Za 26 okt
2
Training basis + clicker
Vr 15 nov
Za 16 nov
3
Spiegelen en Coachen
Vr 13 dec
Za 14 dec
4
Energetisch werk
Vr 10 jan
Za 11 jan
5
Spelletjes en trucs
Vr 31 jan
Za 1 feb
6
Rassen en Praktijkbegeleiding
Vr 28 feb
Za 1 mrt
7
Praktijk Therapiehonden
Vr 21 mrt
Za 22 mrt
8
Communicatie
Vr 4 apr
Za 5 apr
9
Praktijkervaring
Eigen tijd
Eigen tijd

Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op: info@dogswork.nl of bel 06-45474769